Kainos Sång

Kaino vinkar m flagga

Det började en dag för över 70 år sedan när hon bara var fyra och ett halvt år gammal. Kaino står på båten som ska ta henne och hennes två yngre bröder, Arvo och Mauno, från det krigsdrabbade Finland till landet fullt av sockerdricka, Sverige! Mammas ord ekar i hennes huvud: en sak måste du komma ihåg, Kaino! Ni måste hålla ihop. Du måste vara en duktig flicka!

I Skottesföreställningen ”Kainos Sång”, med toner från kantele, dragspel och klarinett, får vi se den verklighetsbaserade berättelsen om Kaino. Hon var en av de 72000 finska ensamkommande flyktingbarn som anlände till Sverige under andra världskriget. Vi får följa hennes väg genom flyktingförläggningar, fosterfamiljer och in i det svåra, till en början obegripliga svenska språket.

2016 var året då Skottes satte upp föreställningen för första gången, men ”Kainos Sång” har spelats på många teatrar och i flera länder sedan trettio år tillbaka.

 

 Kainos sång

Lyssna på Kultur-Gävleborgs podd om minoriteter. I det länkade avsnittet nedan berättar Ulla Ejemar, arkivchef på Arkiv Gävleborg, Ann Nilsén f.d. intendent/museipedagog på Länsmuseet Gävleborg och Kalle Zerpe, skådespelare och konstnärlig ledare för Skottes Musikteater, om sina respektive arbete om finska krigsbarn.
https://soundcloud.com/kulturgavleborg/finska-krigsbarn


  • Rekommenderad lägsta ålder 6 år. Kan med fördel ses åldersöverskridande.
  • Speltid: ca 1h 10min

Info

Medverkande Marie Skönblom, Sara Fridholm, Kalle Zerpe.
Manus Urban Lindh
Regi Elisabeth Frick
Scenografi/kostym Claes Wiberg
Sömnad Carina Grundström