Om Skottes Musikteater

Skottes Musikteater i Gävle är en av landets äldsta fria teatergrupper med drygt 40 år och närmare 100 uppsättningar på nacken. Med erfarenhet som är bred och fördjupad vågar vi kasta oss ut i stora produktioner som Shakespears "Prins Perikles och hans dotter Marina" i samarbete med Folkteatern i Gävle och i regi av Peter Oskarson. Vi producerar själv större produktioner ibland och senast "Joe Hill - en man med många identiteter" av Emma Broström i regi av Lisa Hugoson. Alla sex skådespelare och musiker på Skottes medverkar. 

Att ha erfarenhet och djup behöver inte alls resultera i stora uppsättningar. Minst lika spännande utmaningar kan ligga i det avskalade mötet med publiken, i det direkta tilltalet och med minimal scenografi. Det är ofta här i det lilla rummet som det totala fokuset infinner sig i den gemensamma berättelse som blir skådespelarens och publikens.

 

Musiken, musiken, ja den finns överallt i Skottes Musikteater. Egna och andras låtar eller klingande toner helt utan melodi, som förstärker stämningar. Oavsett så framför vi musiken live på scenen. Instrumenten blir en del av scenografin. Rollkaraktärerna uttrycker sig i både text, musik och sång på ett alldeles självklart sätt.

Vi vill kittla fantasin och beröra känslor som föder tankar som föder känslor och nya möjligheter, för ung som gammal.

Skottes Musikteater hittar du i centrala Gävle, på den gamla biografen Spegeln som är vår hemmascen. Vi producerar barn- ungdoms- och vuxenteater. Vi turnerar framförallt i Gävleborg och i övriga Norrland och mellansverige, men har inget emot en resa till södern då och då.


HISTORIK

Skottes Musikteater startade som Skottes Musikorkester 1976 i Luleå. Orkestern, som den lät då har beskrivits som ett folkmusikbaserat rockband, alternativt ett rockmusikbaserat folkband. De allra första medlemmarna i Skottes Musikorkester var:

  • Tomas Forsell - känd från barnmusikgruppen Häjkon Bäjkon band
  • Ted Ström – låtskrivare som b.l.a skrivit Monica Törnells låt Det stora vemodet samt musiken till Lars Molins filmer.
  • Tommy Skotte – basisten från Malmberget.

När man skulle namnge gruppen stod valen mellan Vete och hans bröder och Skottes Musikorkester, efter medlemmen Tommy Skotte. Skottes Musikorkester var på den tiden en del av musikkollektivet Anton Svedbergs svängjäng. Det var en sammanslutning av olika progg-orkestrar som tillsammans uppförde konserter och revyer i Luleå varje år.

1978 blev blåsaren/saxofonisten Kalle Zerpe medlem i Skottes Musikorkester. Samma år uppträdde de i SVT´s ungdomsprogram Lördags. Efter alla revyer som Skottes-gänget medverkat i väcktes en lust att göra en mix av musik och sketcher. På så sätt började Skottes Musikorkester att mer och mer att utvecklas mot att bli Skottes Musikteater, även om det gamla namnet hängde kvar till i början på 80-talet.

Inför folkomröstningen om kärnkraft 1979 gavs Skottes ett uppdrag av Rikskonserter i Norrbotten att sätta upp en föreställning för högstadiet om energi. Detta utmynnade i antikärnkraftshowen: Spelet om energi, som spelades för alla högstadieskolor i Norrbotten och turnerade som vuxenshow runt om i hela Sverige. I samband med showen gavs två singlar ut: Rädda Kalixälven och Anti-kärnkraftverk

Följande finns att läsa om gruppen på websidan progg.se:

”Skottes Musikorkester ska tydligen ha vart ett kultband trots att de inte släppt så mycket vinyl. Orkestern var belägen i Luleå och kom till världen 1976. Förutom ena sidan av denna protestsingel så ska de även ha släppt en LP 1987.”

1980 Sattes den politiska vuxenrevyn Striptease upp med ambitionen att ”klä av makten”.

Medlemmarna i Skottes hade hittills haft kvar sina ordinarie arbeten men 1981 kom man till en punkt då det var dags att satsa fullt ut. Alla sade därmed upp sig för att arbeta på heltid med orkestern. I och med denna satsning på barnteater ökade också det årliga anslaget från Statens Kulturråd.

Barnföreställningen Honungslejonet sattes upp av Kalle Zerpe, Tomas Forsell och Olle Thörnqvist. Regisserade gjorde Hans Kellerman. Honungslejonet spelades för samtliga lågstadiebarn i Luleå Kommun och Piteå Kommun och den blev även en TV-produktion i två delar. Honungslejonet var egentligen ett pilotprojekt till jätteprojektet Lejongruvan.

aliceKlicka för att se flera bilderALLT2006ankungeatlantenendumgubbefarbror1framfor ridangittanhonungslejonetjosses pojkarkejsarens nya kläderkliv av 01

Med den turnerade gruppen – som nu hette Skottes Musikteater, runt sporthallar i hela landet med Skandinaviens största inomhustält med plats för 300 barn.  Det hela höll dock på att ta en ända med förskräckelse när hela tältet rasade ihop i Pajala efter en miss med säkerhetsanordningen. Lyckligtvis befann sig inte många i tältet, eftersom det hände under en rivning efter föreställningen och ingen kom till skada.

1983 sökte Gävle kommun en barn- och ungdomsteatergrupp som skulle bo och verka i staden. Skottes, som redan gästspelat i Gävle vid flera tillfällen fick uppdraget. Så kom det sig att de som då utgjorde kärnan i gruppen både pick, pack och familjer och flyttade till Gävle. Samma år startade Folkteatern Gävleborg och stadens kulturliv fick därmed ett rejält uppsving.

Skottarna som flyttade till Norrlands residensstad var Kalle Zerpe, Olle Thörnqvist, Pär Andersson, Marika Hansson, Eva Lundgren, Hans Kellerman och Erik Petersen. De flyttade verksamheten till nyrenoverade lokaler i Gamla Grand, i centrala Gävle. Kommunen stod - då som nu, för hyran och ett årligt verksamhetsbidrag.

Det var härliga tider för Skottarna, föreställningarna i Gävle sålde slut långt i förväg och de turnerade land och rike runt på olika barnteaterfestivaler bl.a. Seattle i USA, Toronto i Kanada, Skottland, England, Tyskland och Frankrike. Inbjudningarna från olika länder var många fler än vad gruppen hade möjlighet att åka till.

Världsberömda blev de med barnföreställningen Paddan och grodan och här hemma uppfördes många fantasifulla kabareér då de spelade på allt från cyklar till torskar.

1995 – efter tolv år i Gamla Grand flyttade gruppen ett stenkast till den nyinredda före detta biografen Spegeln som gjorts om till teater för Skottes räkning. Där huserade gänget också i tolv år. I samma veva upplöstes det gamla kärngänget som jobbat ihop i tjugo år och nya människor kom in. Av de gamla medlemmarna återstod nu endast Kalle Zerpe.

Några föreställningar som utmärkt sig genom åren och dragit mycket publik är Happy Hour, LördagsNöjet, Bockarna Bruse, Gittan och gråvargarna, Den fula ankungen och Momo – kampen om tiden. Skottes soppluncher med musikunderhållning var väldigt populära och har förgyllt många luncher för Gävles vuxenpublik.

2007 - 2012 huserade Skottes Musikteater i Gasklockeområde, därefter installerade sig Skottes återigen på Spegeln.

Genom åren har många, många människor passerat Skottes Musikteater under sin karriär. Idag består gruppen av Kalle Zerpe, Marie Skönblom, Sara Fridholm, Stina Zacco Andersson, Ove Zacco Andersson och Mats Jadin.
På administrationen arbetar Eva Janstad, Rania Yousef och tekniker Björn Arnell.

Skottes Musikteater stöds av:

koncernlogotyp farg

gavlekommun

kulturradet logo